Hoe moet je een litteken verzorgen?
Na sluiting van een wond kan er een litteken overblijven. Littekens zien er vaak wat rood en dik uit. Dit kan wegtrekken, maar ook erger worden. Om je litteken zo goed en snel mogelijk te laten herstellen is goede verzorging belangrijk. Wat is de beste manier om je litteken te verzorgen?
Algemene tips
Na een operatie
Na een ongeval
Na een brandwond
Na een keizersnede
Twijfels over je litteken?
Manieren om je litteken te verzorgen
Begin na wondsluiting snel met de verzorging van je litteken. De eerste periode heb je namelijk de meeste invloed op het herstel (groei en vorm) van het litteken. Een actief litteken heeft een rode kleur. Als het litteken niet meer actief is, meestal na 1,5 tot 2 jaar, kun je alleen nog wat doen aan de stugheid, jeuk en pijn.
Hoe eerder je begint met verzorgen, hoe beter het herstel en hoe minder klachten. Dus, wat helpt er allemaal tegen zichtbare littekens en littekens die klachten geven? Hier zijn enkele tips om je litteken te verzorgen.
- Siliconentherapie
Een litteken verliest veel vocht. Het gebruik van een siliconenpleister of siliconengel op je litteken zorgt ervoor dat het vochtverlies sterk vermindert. Hierdoor nemen klachten zoals jeuk en pijn af en wordt de groei van je litteken geremd. Siliconentherapie is de meest gebruikte littekenbehandeling door professionals.
- Zonbescherming
Bescherm het litteken tegen de zon. Een litteken is namelijk kwetsbaar en extra gevoelig voor verbranding. Ook kan het gaan verkleuren en is de kans op huidkanker op dit gebied groter. Gebruik daarom altijd een (zonnebrand)crème of siliconengel met minimaal zonbescherming factor 30.
- Littekencrème
Een goede littekencrème hydrateert en beschermt de huid. Door je (litteken)huid te hydrateren herstelt de vochtbalans. Dit is erg belangrijk voor het herstel van je litteken. Een goede optie is de littekencrème van ALHYDRAN. Deze crème hydrateert en geeft je huid een ‘dakje’: een laagje dat ervoor zorgt dat de vochtbalans in de huid op peil blijft, zonder ‘m af te sluiten. ALHYDRAN zorgt voor een occlusieve laag op de huid, waardoor ook het vocht vanuit diepere huidlagen naar boven wordt gehaald.
- Litteken schoon houden
Zorg altijd dat de huid rondom en op je litteken schoon is. Dit om infecties te voorkomen.
Tip: Wil je meer weten over jouw litteken en hoe deze te verzorgen? Lees de gratis littekengids!
Na een operatie
Na een operatie ontstaat er altijd een litteken. Ook cosmetische operaties kunnen littekens veroorzaken. En dat is niet wat je wilt. Om littekenvorming te beperken kan je, wanneer de wond is gesloten, meteen beginnen met siliconentherapie.
Littekens op zichtbare plekken zoals in je gezicht, hals of handen kan je het beste behandelen met een (transparante) siliconengel. Op plekken waar de huid niet wordt beschermd met kleding kan je gebruik maken van een siliconengel met SPF40. Deze gel beschermt de huid meteen tegen schadelijke UV-stralen(zonlicht).
Voor de (grotere) littekens op minder zichtbare plekken kan je gebruik maken van siliconenpleisters.
Na een ongeval
De kans op een afwijkend litteken na een ongeval is groot. Bijvoorbeeld bij een diepe schaafwond of een hondenbeet zijn er veel bacteriën aanwezig. Deze bacteriën kunnen zorgen voor huidinfecties en een vertraagd herstel van de wond. Hierdoor krijgt het ontstaan van een probleemlitteken meer kans.
Het is belangrijk om de wond meteen goed schoon te maken en te houden. Direct na sluiting van de wond kan je gebruik maken van siliconentherapie en een hydraterende littekencrème.
Lees meer over littekens na een ongeval.
Na een brandwond
Ook brandwonden kunnen littekens veroorzaken. Littekens door brandwonden zijn er in alle soorten en maten en geven vaak hevige klachten. Extra zorg voor je litteken is daarom belangrijk. Direct na sluiting van de brandwond kan je gebruik maken van siliconentherapie en een hydraterende littekencrème. Voor optimaal resultaat raden we aan om je litteken overdag te behandelen met siliconengel of een siliconenpleister en in de nacht met een hydraterende littekencrème.
Lees meer over littekens na een brandwond.
Na een keizersnede
Het kan zijn dat je bent bevallen of gaat bevallen via een keizersnede. Een keizersnede is een ingreep die een opvallend afwijkend litteken kan veroorzaken.
Voor een mooi herstel van zo’n litteken kan je gebruik maken van de Scarban c-section siliconenpleister. De C-section is een voorgevormde siliconenpleister, speciaal ontwikkeld voor littekens na een keizersnede.
Twijfels over je litteken?
Raadpleeg altijd eerst je dokter of dermatoloog bij twijfels over litteken(klachten). Je kunt zelf veel doen aan verzorging, maar een dokter blijft de deskundige op dit gebied. Volg te allen tijde het advies op van je behandelaar.