Rood litteken verminderen
Misschien heb je een litteken na een operatie of ongeluk waar je een wond aan over hebt gehouden. Alleen blijft het litteken rood of is het rood geworden. Dus je vraagt je af ‘hoe kan ik een rood litteken verminderen?’
We leggen uit hoe een rood litteken ontstaat, wat het waarschijnlijk is en hoe je dit kunt verminderen.
- Zo ontstaat een rood litteken
- Waarom blijft een litteken rood?
- Hoelang blijft mijn litteken rood?
- Hoe kan ik een rood litteken verminderen?
- Valt littekenbehandeling binnen de vergoeding?
Zo ontstaat een rood litteken
Een litteken ontstaat als reactie van je lichaam op een diepe wond/huidbeschadiging. Het lichaam gaat littekenweefsel aanmaken om een wond te sluiten. Het littekenweefsel voorkomt dat er bacteriën in de wond komen, die infecties kunnen veroorzaken. Daarnaast houdt dit weefsel overmatig vochtverlies tegen.
Littekenweefsel is een oplossing van het lichaam om de wond te sluiten. Het litteken houdt wat vochtverlies tegen, maar niet zoveel als de gezonde huid. Dit vertraagt het herstelproces.
Het ‘ideale’ litteken (bij een normaal herstelproces) valt niet op en is net iets lichter dan je eigen huidskleur. Bij het genezen van een wond is er ook kans op een afwijkend litteken (hypertrofisch of keloïd). Een afwijkend litteken heeft vaak een rode of felrode kleur en er is wat verdikking. Het litteken groeit dan uit boven de rest van de huid.
Bij het kopje “Hoe kan ik een rood litteken verminderen?” kun je een siliconengel proefmonster aanvragen!
Wat is een hypertrofisch of keloïd litteken?
We zeiden eerder dat het lichaam de huid probeert te beschermen tegen overmatig vochtverlies. Om het lichaam te beschermen tegen uitdroging wordt er extra littekenweefsel aangemaakt. Wanneer er te veel littekenweefsel wordt aangemaakt kan er een hypertrofisch litteken ontstaan.
Een keloïd litteken ontstaat wanneer er een afwijking in het lichaam is waardoor het littekenweefsel blijft aanmaken. Het litteken gaat woekeren en blijft dus doorgroeien.
Afwijkende littekens ontstaan meestal ongeveer 6 weken nadat de wond gesloten is. Ze zijn te herkennen aan een verdikking van het litteken en een (fel)rode (of paarse) kleur. Deze kleur ontstaat omdat het lichaam meer bloed naar die plek aan het sturen is.
Symptomen/kenmerken (rood) litteken:
- (Fel)rode kleur (een keloïd litteken kan ook paars gekleurd zijn)
- Opgezet/verdikt
- Pijnlijk
- Jeukend
- Voelt stug/ruw aan (hypertrofisch litteken kenmerk)
- Voelt glad aan (keloïd litteken kenmerk)
Niet al deze kenmerken hoeven van toepassing te zijn op jouw litteken. Vooral de kleur en de dikte van het litteken kunnen duiden op een afwijkend litteken. Vraag de arts of dermatoloog om advies als je twijfelt.
Waarom blijft een litteken rood?
Een litteken die rood blijft, kan dus een afwijkend litteken zijn. Dit litteken blijft rood, omdat je lichaam een teveel aan littekenweefsel aanmaakt en bloed blijft sturen naar deze plek op de huid.
Wanneer je litteken normaal herstelt neemt de verdikking/roodheid af binnen een paar weken. Je kan dit herstelproces ondersteunen met een littekencrème.
Bij een blijvende (fel)rode of paarse kleur, is het een goed idee om te kijken naar een manier om het litteken te behandelen. Dit kan een afwijkend litteken voorkomen en zorgt voor minder klachten van jeuk en pijn. Zie: Hoe kan ik een rood litteken verminderen?
Hoelang blijft mijn litteken rood?
We benoemden eerder dat een normaal litteken niet lang rood blijft, hooguit een paar weken/maanden (gemiddeld tot 3 maanden). Daarnaast treedt er geen (erge) verdikking op.
Wanneer een litteken (fel)rood of paars blijft (langer dan 3 maanden), kan dit duiden op een afwijkend litteken. Er ontstaat dan ook verdikking bij het litteken.
Er zijn een aantal factoren die meespelen bij het ontstaan van een afwijkend litteken. Mensen met een donkere huid, rood haar en/of kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van een hypertrofisch of keloïd litteken. Dit kan ook gebeuren bij een litteken op een gewricht of bij het sternum. Hier trekt de huid meer, waardoor een afwijkend litteken kan ontstaan.
Als het risico op een afwijkend litteken voor jou groter is, is het goed om een litteken al te gaan behandelen wanneer de wond gesloten is.
Vraag de arts om advies en/of dit bij jou van toepassing is.
Hoe kan ik een rood litteken verminderen?
Er zijn verschillende manieren waarop je een rood litteken kunt verminderen. Siliconen littekenpleisters en -littekengel zijn zeer effectief bij het voorkomen en bij de behandeling van (afwijkende) littekens.
Siliconen littekenproducten bieden een beschermend laagje voor dit soort litteken. Het zorgt ervoor dat een teveel aan vochtverlies wordt tegen gehouden. Dit is bij (het voorkomen van) een afwijkend litteken erg belangrijk.
Rood litteken in het gezicht
Bij een rood litteken in het gezicht, kan een siliconenpleister erg opvallen. Dit is misschien minder prettig.
Siliconen littekengel biedt daarom de ideale behandeling van een litteken in het gezicht. Siliconen littekengel is een doorzichtige gel, die gemakkelijk uit te smeren is op het litteken.
Daarnaast is de siliconen littekengel van BAPSCARCARE verrijkt met vitamine E. Dit ondersteunt het natuurlijke herstel van de huid. Het litteken vermindert in dikte; het wordt vlakker, soepeler en dunner. En klachten van jeuk en pijn nemen af.
Er is ook een andere variant van de siliconengel beschikbaar. Deze bevat UV-bescherming (SPF) en is daarom wit van kleur.
De gel is ook zeer geschikt voor littekens bij de hals en handen.
Tip: Vraag een proefmonster aan! Dan kun je de siliconengel eerst eens proberen voor je een aankoop doet. Je kunt kiezen uit siliconengel met of zonder SPF.
Rood litteken op het lichaam
Bij een rood litteken op het lichaam kun je een siliconen littekenpleister gebruiken.
Deze behandeling helpt littekens vlakker, soepeler en dunner te maken. Waardoor deze vermindert worden. Ook klachten zoals; blijvende roodheid, het trekken en jeuken van de huid, pijn en bewegingsbeperkingen nemen af.
Valt littekenbehandeling binnen de vergoeding?
In sommige gevallen wordt littekenbehandeling vergoed. Bij de BAPSCARCARE producten kom je in aanmerking voor vergoeding bij een (beginnend) afwijkend litteken. Het wordt in principe vergoed vanuit de basis-zorgverzekering.
Overleg altijd met je behandelend arts of verpleegkundige of je hiervoor in aanmerking komt.