soorten littekens keloidsoorten littekens keloid

Mijn litteken wordt paars, wat nu?

Het is wel even schrikken als je litteken ineens donker begint te kleuren. Paars of fel rood. Een ‘afwijkend’ litteken kan deze kleuren hebben. Wij leggen uit wat dat is en wat je kunt doen. Een vers litteken is nog wat donker gekleurd, meestal rood/roze. Als jouw litteken langer dan 6 weken rood of paars gekleurd is, dan heb je vrij zeker last van een afwijkend litteken. Deze ontstaat door vochtverlies bij de wond en overmatige littekengroei. Bij twijfel over je wond of litteken, ga naar je arts!

Snel naar:

Keloïd paars litteken

Een keloïd litteken ontstaat door een overmatige groei van littekenweefsel. Eigenlijk ‘slaat je lichaam door’ in het aanmaken van een litteken door vochttekort bij de wond. Het litteken groeit door buiten de randen van de oorspronkelijke wond.

keloid litteken

Het litteken kan een paarse of felrode kleur krijgen. De huid kan gaan trekken, pijn doen en jeuken. Een keloïd is een ‘goedaardig gezwel’ en dus niet per se gevaarlijk, maar ook niet fijn. Het litteken kan je herkennen als een glad, verdikt en vaak glanzend litteken.

Als je een donkere- of getinte huid hebt, dan is de kans groter dat je een keloïd litteken krijgt na een wond of bijvoorbeeld een piercing.

Kans op een afwijkend litteken? →

Tip: Wil je meer weten over jouw litteken en hoe deze te verzorgen? Lees de gratis littekengids!

Paars litteken behandelen

Een keloïd litteken is vaak opvallend en niet zo mooi. En dan doet het ook nog eens pijn. Begrijpelijk dat je het wilt laten behandelen.

Een goede eerste stap voor een behandeling is siliconentherapie. Door een siliconenpleister aan te brengen zorg je voor een goede hydratatie en bescherming van de huid. Siliconentherapie helpt vooral goed in de eerste 1,5 tot 2 jaar wanneer je litteken nog actief is. Daarna heb je alleen nog invloed op littekenklachten zoals pijn en jeuk.

Lees meer over de werking van siliconenpleisters onderaan dit artikel.

Een keloïd litteken bij je oor wordt iets anders behandeld.

Het is bij een keloïd litteken belangrijk dat je ook om het advies van een arts vraagt. Zeker als je litteken al wat langer verdikt en verkleurd is.

Hypertrofisch paars litteken

Een hypertrofisch litteken is een dik, rood gekleurd litteken. Bij een litteken verliest het lichaam te veel vocht. Om dat vochtverlies tegen te gaan gaat je lichaam meer littekenweefsel aanmaken. Als je lichaam te veel van dit weefsel aanmaakt, ontstaat er een verdikt hypertrofisch litteken of een woekerend keloïd litteken.

Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken komt wat boven de huid uit, is stug en felrood of paars-roze gekleurd. Ook bij een hypertrofisch litteken kan je last krijgen van jeuk en pijn.

Een hypertrofisch litteken behandelen

Siliconenpleisters helpen, net zoals bij een keloïd, bij het herstel van een hypertrofisch litteken. De pleisters gaan vochtverlies tegen en gaat zo ook verdere littekengroei tegen. Het zorgt ervoor dat je litteken vlakker, soepeler en dunner wordt. Het litteken wordt minder ontsierend en minder zichtbaar.

Ook klachten zoals pijn en jeuk verminderen met het gebruik van siliconenpleisters.

Tips voor littekenherstel

Je kunt een aantal dingen doen bij het herstel van een litteken om je huid een handje te helpen.

  • Je wond schoon houden. Dit voorkomt infectie en zo verdere problemen.
  • Je litteken goed verzorgen en beschermen. Dit kan met siliconentherapie of littekencrème.
  • Siliconenpleisters of siliconengel gebruiken. Siliconen ondersteunen de vochtbalans en herstel van je huid. Daarnaast beschermen ze je litteken.
  • Uit de zon blijven met je litteken! De zon vertraagt het herstel en kan zorgen voor verbranding en verkleuring van het litteken.

Siliconenpleisters of siliconengel

Siliconenpleisters of siliconengel zorgen voor een beschermlaagje op je litteken. Littekens hebben een goede vochtbalans nodig om mooi te herstellen. Het beschermlaagje van de siliconen zorgt ervoor dat je huid geen vocht verliest. Zo kan de huid goed genezen.

Daarnaast beschermen de siliconen tegen bijvoorbeeld bacteriën die van buitenaf komen. Dit voorkomt infecties bij de wond.

Welk product past bij mijn litteken?

Paars litteken verminderen

  • Voorkomt en vermindert littekens

  • Verlicht klachten zoals jeuk en roodheid

  • Is bewezen effectief bij littekens en brandwonden

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.