hazenlip littekenhazenlip litteken

Hazenlip litteken verminderen met siliconengel of -pleisters: tips voor ouders

Een litteken als gevolg van een correctieve ingreep bij een hazenlip is een blijvende herinnering aan een moeilijke periode. Nazorg voor je kindje is daarin een belangrijk aspect. Met de juiste littekenbehandeling kan gelukkig verbetering van het litteken worden bereikt.

In dit artikel leren we je hoe siliconengel en -pleisters na de operatie en tijdens het herstel kunnen helpen en waar je als ouder op moet letten. Daarbij bespreken we ook wetenschappelijke resultaten.

Inhoudsopgave

Wat is een hazenlip en welke typen bestaan er?

Een hazenlip, medisch bekend als ‘schisis’, is een aangeboren aandoening waarbij de bovenlip, het gehemelte of beide niet volledig samensmelten tijdens de vroege ontwikkeling van de foetus, meestal tussen de zesde en twaalfde week van de zwangerschap.

Een schisis kan variëren van een kleine inkeping in de bovenlip tot een uitgebreide opening die doorloopt naar de neus en het gehemelte.

Verschillende typen

In de basis zijn er 2 verschillende typen schisis.

  • Lipspleet (gespleten lip): Wanneer de schisis zich in de bovenlip bevindt.
  • Gehemeltespleet: een opening in het gehemelte, variërend van een spleet tot een brede opening, die de mondholte en neusholte met elkaar verbindt.

Binnen deze typen wordt verder onderscheid gemaakt. Dit onderscheid is afhankelijk van de locatie en de aard van de spleet. We leggen het hieronder uit.

Complete vs. incomplete schisis: Een complete schisis betekent dat de spleet helemaal doorloopt, terwijl een incomplete (gedeeltelijke) schisis niet volledig doorloopt.

Zijde van de schisis: De schisis kan aan de linkerzijde, rechterzijde of aan beide zijden voorkomen.

Enkelzijdig vs. dubbelzijdig: Een enkelzijdige schisis bevindt zich aan één kant van de lip of het gehemelte, terwijl een dubbelzijdige schisis aan beide kanten voorkomt.

De ernst van een schisis kan variëren. De meest ernstige vorm is een complete dubbelzijdige schisis van de lip, kaak en het gehemelte.

Voor meer gedetailleerde informatie van de verschillende typen, kun je terecht op bijvoorbeeld deze pagina van het Maastricht UMC.

Het ontstaan van het litteken na een correctieve ingreep

Chirurgische ingrepen worden soms al in de eerste maanden na de geboorte uitgevoerd om zo de schisis te ‘corrigeren’. Maar dit kan ervoor zorgen dat er littekens achterblijven. Deze littekens veroorzaken fysiek ongemak en brengen vaak emotionele en psychologische effecten met zich mee. Effecten die ook op latere leeftijd kunnen aanhouden.

Moderne chirurgische technieken hebben de resultaten de laatste jaren gelukkig verbeterd. Maar een litteken blijft altijd zichtbaar en zelfs de functie van de lip of het gehemelte kan erdoor beïnvloedt raken.

Littekens variëren in grootte, vorm en zichtbaarheid. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

  • Het type schisis
  • De locatie van de schisis
  • De gebruikte chirurgische technieken
  • De vaardigheid van de chirurg
  • Nazorg na de correctieve ingreep (postoperatieve zorg)

Nazorg bij een schisis litteken

Na een schisisoperatie bestaat het risico op een hypertrofisch litteken, een vorm van afwijkende littekenvorming. Dit komt doordat herhaalde bewegingen van de bovenlip het genezingsproces verstoren, vooral aan de wondranden. En alhoewel niet elk ‘schisislitteken’ uitgroeit uit tot een hypertrofisch litteken, is het risico hierop aanwezig. Dat maakt nazorg een belangrijk aspect.

We gaan wat dieper in op de nazorgfase. Want na een succesvolle schisis-operatie heeft een kindje nazorg nodig om het genezingsproces van het litteken te kunnen ondersteunen. Ook helpt het eventuele complicaties tot een minimum te beperken.

De nazorgfase bestaat uit verschillende aspecten. Eén mogelijk aspect is het gebruik van siliconenproducten, zoals pleisters of gel. Daarover vertellen we je meer.

Behandeling met siliconengel of siliconenpleisters

Zowel bij pleisters als gels is wetenschappelijk aangetoond dat ze effectief zijn bij de behandeling van (hypertrofische) littekens.

Siliconenpleisters en siliconengel worden vaak gebruikt voor de behandeling van afwijkende littekens. We bespreken de werking van beide type producten en hoe deze kunnen worden ingezet bij een schisis litteken. Daarna bespreken we kort andere belangrijke facetten uit de nazorgfase.

Siliconengel

BAPSCARCARE gel is een transparante, zelfdrogende medische siliconengel. De gel zorgt ervoor dat littekens vlakker, soepeler en dunner worden.

Het is ideaal voor gebruik op kleine littekens en op zichtbare, onbedekte lichaamsdelen. Dit voorkomt dat de gel op kleding terechtkomt en per ongeluk wordt afgesmeerd.

Deze gel is gebruiksvriendelijk en flexibel. Vooral wanneer het toegepast wordt op gewrichten en in huidplooien. Bovendien kan de gel meerdere keren per dag worden aangebracht, wat handig is voor continue behandeling en hydratatie van het litteken.

Siliconenpleisters

Siliconenpleisters zijn transparante medische pleisters die direct op het litteken worden aangebracht. Ze bieden langdurige bescherming en behandeling doordat ze het litteken afdekken en zorgen voor een betere hydratatie van de huid. Siliconenpleisters zijn vooral geschikt voor de wat grotere littekens.

De goede hydratatie van de huid helpt de vorming van overtollig collageen te beperken, waardoor het litteken platter en minder opvallend wordt. Dit maakt siliconenpleisters bijzonder geschikt voor de behandeling van hypertrofische en keloïde littekens, die vaak gepaard gaan met overtollige collageenproductie

Zowel de gel als de pleister worden gebruikt bij professionele littekenbehandeling. En dit kan zowel ter preventie van afwijkende littekens, maar ook bij al bestaande hypertrofische littekens. Dat kan overigens ook een chirurgisch litteken zijn, zowel nieuw als oud.

Hoe helpt BAPSCARCARE bij een litteken?

Een effectieve littekenbehandeling kan het verschil maken in hoe een litteken zich ontwikkelt en hoe zichtbaar het litteken gaat worden. Waarin onderscheiden onze BAPSCARCARE producten zich?

Verbetering van de elasticiteit van de huid

Siliconen zijn de belangrijkste bestanddelen in BAPSCARCARE. Ze verbeteren ​​de elasticiteit van de huid. Door de gel regelmatig aan te brengen op het littekenweefsel, helpen siliconen de huid soepeler en het litteken minder opvallend te maken.

Vermindering van roodheid en ontsteking

Littekens gaan vaak gepaard met roodheid en ontsteking, vooral in de vroege stadia van genezing. De ingrediënten in BAPSCARCARE helpen bij het verminderen van deze symptomen, waardoor het litteken minder opvallend wordt en de huid er rustiger uitziet.

Bescherming tegen omgevingsfactoren

De gel of pleister vormt een beschermende laag over het littekenweefsel, waardoor het wordt afgeschermd van schadelijke omgevingsfactoren. Denk aan UV-straling en vervuiling. Dit kan helpen voorkomen dat het litteken donkerder wordt en de genezing vertraagt. De BAPSCARCARE gel heeft een variant met UV-bescherming, BAPSCARCARE SPF40.

In onze littekengids lees je alles over de verschillende soorten littekens en ook hoe siliconengels- en pleisters van BAPSCARCARE daarin kunnen helpen. Vraag de gratis littekengids aan, en ontdek alles wat je over je litteken wil weten.

Siliconengel- of pleister bij een schisis litteken: Wat kies je als ouder?

Wat is de beste manier om het litteken van je kindje te behandelen? Met behulp van de pleister of de gel? Resultaten uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2018 geven hier inzicht in.

Een klinische studie bij een expertise centrum voor schisislitteken bij baby’s, toont namelijk aan dat er, in lijn met onderzoeken naar andere typen littekens, geen verschil is in de effectiviteit tussen beide producten. Wel hebben zowel pleisters als gel hun voor- en nadelen bij gebruik bij baby’s met dit type litteken.

Het onderzoek betrof baby’s met een ‘eenzijdige hazenlip’. Gebleken is dat een kleine minderheid van de baby’s de siliconenpleister ’s nachts inslikten. Hoewel deze pleisters redelijk kort waren (1 cm bij 1 cm in doorsnee), zou dit kunnen leiden tot ademhalingsproblemen en blokkades in het spijsverteringskanaal.

Een siliconengel heeft dit nadeel niet. Want een gel kan natuurlijk niet in zijn geheel ingeslikt worden door een baby.

Een siliconengel kan slechts wat kleine nadelige effecten hebben, zoals het likken aan de gel of het verwijderen ervan met de handjes van de baby. Gelukkig droogt een siliconengel binnen enkele minuten, waardoor dit risico wordt verminderd.

Daarom raden experts na aanleiding van dit onderzoek, siliconengel aan voor de behandeling van een schisis litteken.

Natuurlijk overleg je dit als ouder altijd met de chirurg of behandelend arts. De inzichten in dit artikel kun je gebruiken als achtergrond.

Benieuwd naar de inhoud van het volledige wetenschappelijke artikel? Lees het hier.

Voor welke type schisis littekens zijn medische siliconen geschikt?

Dit is een vraag die het beste door een medisch specialist beantwoord kan worden. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, kan een schisislitteken erg variëren. Dat kan betekenen dat siliconengel of siliconenpleisters niet voor elk type litteken even makkelijk is aan te brengen of misschien zelfs niet geschikt is.

BAPSCARCARE is bovendien niet geschikt voor smeren op de lip zelf. Het is een middel dat je op de huid smeert.

Voor een schisis litteken kan siliconengel handiger zijn vanwege de flexibiliteit en esthetische voordelen. De gel kan beter meebewegen met de huid rond de mond en is minder opvallend.

Andere vormen van nazorg

Naast het gebruik van medische siliconen van BAPSCARCARE vormen verschillende andere aspecten een belangrijk onderdeel van de nazorgfase.

Littekenmassage: Door regelmatige massage van het schisis litteken kan de bloedcirculatie worden verbeterd en de vorming van onregelmatige littekens worden verminderd.

Medische follow-up: Regelmatige afspraken met een specialist, zoals een plastisch chirurg, om de genezing te monitoren en eventuele problemen op tijd te behandelen.

Zonbescherming: Bescherming tegen UV-straling is essentieel om verkleuring van het littekenweefsel te voorkomen en het genezingsproces niet te vertragen.

Psychologische ondersteuning: Voor sommige patiënten kan een schisis litteken psychologisch belastend zijn. Therapeutische begeleiding kan helpen bij het omgaan met deze gevoelens.

Aanvullende chirurgie: Indien nodig kan aanvullende chirurgie worden overwogen om het uiterlijk van het litteken verder te verbeteren.

Logopedie: Als het litteken het spraakvermogen beïnvloedt, kan logopedie helpen om spraakproblemen te verminderen.

Samenvatting

De klachten als gevolg van een litteken door een hazenlip (schisis) kunnen met de juiste zorg en behandeling worden verminderd. Siliconengel- en siliconenpleisters helpen bij het verminderen van deze klachten.

Onderzoek toont aan dat BAPSCARCARE gel dezelfde effectieve werking heeft dan de BAPSCARCARE siliconenpleister. Een siliconenpleister heeft ten opzichte van de gel als belangrijkste nadeel dat een baby, aangezien het om een klein stukje pleister gaat, de pleister kan doorslikken.

Bronnen:

https://www.thuisarts.nl/schisis/mijn-kind-heeft-schisis-en-krijgt-operatie

https://www.hetwkz.nl/nl/behandeling/schisis-behandeling

https://mijnschisis.nl/home/er-zijn-verschillende-soorten-schisis/

https://plastischechirurgie.mumc.nl/behandelingen/schisis/uitleg-over-schisis

Chang et al (2018). Clinical evaluation of silicone gel in the treatment of cleft lip scars. Scientific reports 8 (volume 1).

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.