Hoe kan een buikwandcorrectie litteken er na 1 jaar uit zien?

Een buikwandcorrectie laat een litteken achter. Daar is geen twijfel over. Hoe ontwikkelt dit litteken zich binnen het eerste jaar? En hoe kun je daar zelf invloed op uitoefenen? Op deze vragen geven we antwoord in dit blog.

Tip: Wil jij meer weten over jouw litteken en hoe deze te behandelen? Lees dan de gratis littekengids! 

Snel naar:

Wat is een buikwandcorrectie?

Tijdens een buikwandcorrectie wordt overtollig huid en vet op je buik verwijderd. Overtollig vet zit vaak in de weg, maar mensen vinden het vooral lelijk en willen er daarom van af.

Het resultaat van een buikwandcorrectie is dat je buik platter wordt. Mensen die enorm veel zijn afgevallen door een maagverkleining maken hier bijvoorbeeld gebruik van. Ook vrouwen die net zijn bevallen maken er soms gebruik van.

Een buikwandcorrectie vergt een lang herstel. Eerst in het ziekenhuis en daarna thuis. En er blijft een litteken of meerdere littekens over. Bij een buikwandcorrectie worden een aantal lagen huid doorgesneden. Daardoor ontstaan vaak problematische littekens die écht zorg nodig hebben. Zeker als de correctie wordt uitgevoerd in combinatie met een liposuctie (vet weghalen). En een litteken na een ingrijpende operatie brengt zeer waarschijnlijk klachten met zich mee. Daarover later meer.

Waar bevindt het litteken van een buikwandcorrectie zich?

Het litteken loopt meestal van heupbeen tot heupbeen. Bij een fleur-de-lis buikwandcorrectie (waarbij de buikwand gecorrigeerd wordt in horizontale en verticale richting) maakt de chirurg behalve de horizontale insnijding ook een extra verticale insnijding naar boven naar de navel toe. Hierdoor loopt er ook een verticaal litteken vanaf de navel omlaag. Een soort ankervorm.

Het litteken bij een buikwandcorrectie is blijvend. Maar na verloop van tijd vervaagt het litteken en valt het minder op. Toch kun je zelf ook actie ondernemen om je littekenvorming tot een minimum te beperken. Je behandelend chirurg kan je daar over informeren.

In dit blog lees je wat de mogelijkheden zijn. In het eerste jaar en mogelijk zelfs daarna kun je namelijk zelf veel doen om je litteken te verminderen.

Smeer eerst een littekencrème na een buikwandcorrectie

Gelijk na wondsluiting van je litteken(s), zodra de hechtingen weg zijn en zolang je litteken actief is, start je met een littekencrème.

Welke littekencrème daarvoor geschikt is, hoe vaak je moet smeren etc, lees je in het blog Litteken na een buikwandcorrectie verzorgen.

Siliconenlittekentherapie bij een buikwandcorrectie

Na wondsluiting is het verstandig om het smeren van littekencrème met medische siliconentherapie te combineren. Siliconentherapie is al meer dan 20 jaar wereldwijd de meest gebruikte littekenbehandeling door artsen en littekenprofessionals. Daarin onderscheiden we pleisters en gels.

Wanneer gebruik je een littekenpleister na een buikwandcorrectie?

Op zichtbare plekken, zoals in het gezicht is het prettig om een gel te gebruiken. Onder kleding, dus ook bij een buikwandcorrectie, wordt vaker voor een verband of pleister gekozen. Is de littekenwond dicht? En zijn korsten en hechtingen verdwenen? Dan vul je jouw behandeling met littekencrème vier weken na wondsluiting aan met de behandeling door siliconenlittekentherapie (littekenpleister). Gebruik siliconenlittekentherapie zolang je litteken nog klachten vertoont. Veel voorkomende littekenklachten zijn:

  • Een jeukende, droge huid
  • Rode huid
  • Minder soepele, pijnlijke huid
  • Verdikking op je huid
  • Trekkende huid

Een litteken kan namelijk wel een jaar tot 1,5 jaar actief zijn. We noemen dat een actief litteken. Het is mogelijk dat je litteken na een jaar tot 1,5 jaar nog steeds deze klachten vertoont. Dit betekent dat je binnen deze 1,5 zelf nog veel invloed kunt uitoefenen op het eindresultaat. Neem eventueel contact op met je arts voor een behandelingsschema.

verzorgd worden. Deze therapie zorgt voor:

  • Een sneller en mooier herstel van je huid.
  • Het maakt littekens vlakker, soepeler en dunner.
  • Daarnaast nemen vervelende klachten zoals jeuk en roodheid af.

Speciaal voor de verzorging van het litteken op de buik, is er de BAPSCARCARE S abdomen. Dit is een voorgevormde siliconenpleister voor de . De voorgevormde siliconenpleisters van BSC zijn comfortabel, veilig en makkelijk in gebruik. Ze zijn wetenschappelijk en klinisch bewezen als een​​ doeltreffende littekentherapie.

Kun je een littekenpleister bij een buikwandcorrectie na een jaar nog inzetten?

Dat hangt er vanaf of je litteken nog actief is en dus nog littekenklachten vertoont, zoals roodheid en verdikking. Je kunt dan nog zeker invloed uitoefenen op het eindresultaat en een mooier litteken.

Is het litteken niet meer actief, dan zou je kunnen spreken van een oud litteken. Siliconen litteken pleisters kunnen dan nog helpen tegen de soepelheid van het litteken, zodat het litteken minder trekt en daardoor minder pijn doet.

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.