Litteken van een brandwond verminderen
O nee! Je hebt het net gekookte water niet alleen in de pan gegooid, maar ook over je hand. Nu heb je een brandwond op je hand. Die is in eerste instantie vooral pijnlijk, maar kan na genezing ook nog eens een litteken achterlaten. Wat is een brandwond en hoe verminder je littekens na zo’n wond?
Een brandwond is een beschadiging van de huid die ontstaat door warmte, elektriciteit of een chemische stof. Je kunt al snel verbanden in de zon. In en om het huis kun je ook snel een brandwond oplopen. Denk bijvoorbeeld aan een brandwond op je hand door een ongelukje bij het koken. Bij een ongeluk kan een klein stukje huid beschadigen, maar ook een groot stuk of zelfs (bijna) het hele lichaam.
Wat voor soort brandwonden zijn er?
Hoe ernstig een brandwond is, hangt af van hoe erg de huid beschadigd is. Daarbij maken grootte, diepte en plaats veel verschil. De ernst van een brandwond wordt uitgedrukt in graden. Er zijn:
- Eerstegraads brandwonden
Dit zijn eigenlijk geen brandwonden, maar verbrandingen. De huid is hierbij rood of roze, droog en eventueel pijnlijk of opgezwollen. - Tweedegraads brandwonden
Hierbij is de huid glanzend rood of roze en is de opperhuid (bovenste huidlaag) beschadigd tot in de lederhuid (onderste huidlaag). De huid is verder nat, pijnlijk en voelt soepel aan. Ook zitten er blaren. Een 2e graads brandwond komt regelmatig voor op de hand. - Diepe tweedegraads brandwonden
Deze wonden hebben dezelfde kenmerken als tweedegraads brandwonden, maar de wond heeft een groter deel van de lederhuid (onderste huidlaag) aangetast. Hierdoor kan een diepe tweedegraads brandwond minder pijn doen. Ook kan de huid wit van kleur zijn. - Derdegraads brandwonden
Hierbij zijn opperhuid, lederhuid en het onderhuids vetweefsel (onder de huid) aangetast. De huid is wit, beige of donkerbruin en voelt droog en leerachtig aan. Opvallend genoeg doen dit soort wonden geen pijn.
Welke graads brandwonden worden een litteken?
De verschillende gradaties brandwonden hebben ook verschillende kansen op het ontwikkelen tot littekens. Een eerstegraads brandwond veroorzaakt geen littekens.
Wanneer je een diepe tweedegraads of derdegraads brandwond hebt, krijg je vrijwel altijd een litteken en is de kans op een opvallend litteken ook groter. Bij de hogere gradaties brandwonden wil je dus zoveel mogelijk een litteken verminderen of voorkomen.
Hoe kun je het litteken na een brandwond verminderen?
Net als bij andere wonden, gaat de huid na een brandwond hard aan de slag om te genezen. Dat kan een litteken opleveren. Lees meer over waarom een litteken ontstaat.
Een litteken laten verdwijnen kan helaas niet. Maar er is ook positief nieuws: je hebt over het algemeen wel invloed op hoe het eruit komt te zien. Door de littekenhuid te verzorgen kun je voorkomen dat een litteken afwijkend wordt of klachten geeft.
In de verzorging is het belangrijk om goed te hydrateren. De huid heeft namelijk vocht nodig om mooi te herstellen en juist waar een wond zit, is een tekort aan vocht. Doe zodra de huid gesloten is twee dingen: smeer een hydraterende littekencrème en start met siliconentherapie.
Bij siliconentherapie gebruik je siliconenpleisters of -gel om de huid af te dekken. Deze therapie wordt door professionals over de hele wereld gebruikt, omdat de werking ervan wetenschappelijk is aangetoond. De pleister, gel of het verband neemt de huidfunctie tijdelijk over. Die beschermt de huid tegen bacteriën en vochtverlies.