Facelift gehad? Zo behandel je het litteken

Als er één plek is waar je geen litteken wilt, dan is het in je gezicht. Maar bij een facelift ontkom je er bijna niet aan, hoe mooi de plastisch chirurg het litteken ook wegwerkt. Vooral rond het oor en de haarlijn kunnen (afwijkende) littekens ontstaan. Wat doe je daar tegen?

Littekens na facelift

Eerst wat meer informatie over een facelift. Bij die cosmetische ingreep wordt huidweefsel, en soms ook spier- en bindweefsel, als het ware richting het oor strakgetrokken en met speciale hechtingen vastgezet. Daardoor oogt het gezicht strakker.

Er zijn meerdere technieken voor facelifts. Bij sommige wordt alleen een snee gemaakt voor het oor, bij andere loopt de snee om het oor heen en in de haarlijn. Die snee kan een litteken achterlaten. Dat wil je in je gezicht waarschijnlijk liever niet.

Litteken verminderen

Goed nieuws: je hebt zelf absoluut invloed op het uiterlijk van je litteken. Een litteken helemaal laten verdwijnen, kan helaas niet. Maar je kunt het wel verminderen.

Een operatie, ook een cosmetische zoals een facelift, geeft vaak een litteken. Dit is een natuurlijk reactie van het lichaam op een diepe beschadiging van de huid. Je lichaam wil voorkomen dat er te veel vocht wordt verloren en probeert de huid zo snel mogelijk te herstellen. Daarbij wordt littekenweefsel aangemaakt.

Er bestaat een kans dat het litteken niet ‘normaal’ geneest, maar afwijkend wordt. Afwijkende littekens zijn dikker en stugger, ze vallen dus meer op. Bovendien geven ze soms klachten als pijn en jeuk.

Met een littekenbehandeling zorg je ervoor dat vocht in de littekenhuid wordt behouden, daarmee verminder je de kans op een afwijkend litteken, zoals een hypertrofisch of keloïd litteken.

Voor het mooiste resultaat is het belangrijk dat je snel, direct na het sluiten van de wond, begint met behandelen.

Litteken behandelen met siliconengel

Siliconenlittekenbehandeling is een veelgebruikte behandelmethode om littekens te minimaliseren. Siliconen zijn wetenschappelijk bewezen effectief in de behandeling van littekens. Je voorkomt er bovendien mee dat er een hypertrofisch of keloïd litteken ontstaat.

Er zijn siliconenpleisters en siliconenverband, maar bij littekens in het gezicht raden we een siliconengel aan. Die valt niet op en kan dus goed worden gebruikt op zo’n zichtbare plek.

De siliconengel van BAPSCARCARE zorgt voor een occlusief milieu op de huid. Dat wil zeggen dat de gel een dakje over de huid legt, zonder ‘m af te sluiten. Daardoor wordt vochtverlies beperkt en herstelt het litteken beter.

De gel is er in een transparante versie en een variant met UV-bescherming (SPF 40). Lees meer over waarom UV-bescherming belangrijk is in het artikel ‘Bescherm je litteken in de zon, het hele jaar door’.

Meer informatie

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.