wit littekenwit litteken

Wanneer wordt een litteken eindelijk wit?

Littekens horen bij het leven. Vroeg of laat krijg je dus wel een keer met een litteken te maken, klein of groot. Maar is het moment daar, dan wil je dat het litteken zo min mogelijk zichtbaar is en er dus slechts een dun wit streepje overblijft. Het ‘normale’ litteken. Wanneer krijgt een litteken eigenlijk zijn witte kleur? En heb je daar ook zelf invloed op?

Snel naar:

Wat is een litteken?

Voordat we de kenmerken van het witte litteken beschrijven, bespreken we eerst kort de kenmerken van het litteken.

Een litteken is een zichtbare afwijking van de huid die overblijft na genezing van een wond die in een diepere huidlaag is ontstaan. Littekens ontstaan doordat de huid beschadigd is geraakt bij bijvoorbeeld een operatie (snijwond), een ongeluk (trauma), een brandwond, een huidziekte of een schaafwond.

Wat is een wit litteken?

Een litteken dat goed geneest is in het begin wat roder en verdikt. Het jeukt een beetje en kan wat pijn doen. Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter en platter. Uiteindelijk, na ongeveer één jaar, zou het een wit en zacht litteken moeten worden, wat eruit ziet als een lang wit streepje. De witte kleur ontstaat omdat het pigment op de plek van het litteken wat is verminderd (hypopigmentatie).

Een donker litteken

De kleur van een litteken kan ook juist, alhoewel het minder vaak voorkomt, iets donkerder zijn dan de oorspronkelijke huid (hyperpigmentatie). Er is dan juist een toename van het pigment in de huid. We spreken dan van een donker litteken. Donkere (licht tot donkerbruin) littekens ontstaan vaak na genezing van een bestaande huidziekte, zoals eczeem of acne of na een huidbeschadiging, zoals een brandwond.

In beide gevallen is sprake van een litteken dat goed genezen is. Het litteken is platter geworden, zachter en het blijft binnen de randen van je oorspronkelijke wond. De wond heeft zich dan uiteindelijk ontwikkeld tot een normaal litteken.

Tip! Vraag de gratis littekengids aan. Daarin lees je alles over hoe je littekengroei en klachten kunt voorkomen.

Wanneer wordt een litteken uiteindelijk wit?

Of jouw litteken uiteindelijk ook uitgroeit tot het normale (witte) litteken is niet helemaal te voorspellen. Na ongeveer een jaar zou het litteken z’n definitieve witte kleur moeten krijgen.

Maar tot die tijd bestaat de kans dat het litteken uitgroeit tot een afwijkend litteken. En dat is iets om goed in de gaten te houden.
Als jouw litteken bijvoorbeeld langer dan 6 weken rood of paars gekleurd is, dan heb je vrijwel zeker last van een afwijkend litteken. Deze ontstaat door vochtverlies en overmatig littekengroei. Wordt jouw litteken paars? Of twijfel je over je wond of litteken, bezoek dan je arts!

We onderscheiden hieronder de twee meest voorkomende afwijkende littekens.

Om afwijkende groei en klachten van je litteken zo veel mogelijk te voorkomen of verminderen is het van belang om na wondsluiting je litteken zo snel mogelijk te behandelen. De kans is groter dat je litteken dat geneest als een normaal litteken en er dus een wit streepje overblijft.

Hydraterende littekencrème

Smeer je littekenwond na wondsluiting in met een hydraterende littekencrème: Gebruik daarvoor bijvoorbeeld ALHYDRAN. Deze crème zorgt naast de hydraterende werking er ook voor, dat het vocht in de huid goed vastgehouden wordt zodat de huid niet uitdroogt. Het is een crème die wetenschappelijk en klinisch is bewezen. Lees er meer over op de littekenpagina van ALHYDRAN.

Vanaf wanneer het litteken insmeren?

  • Doe dit na wondsluiting, 2-3 keer per dag
  • Wanneer de huid er behoefte aan heeft (bijvoorbeeld als je merkt dat de huid trekt, jeukt etc.)
  • Zolang het litteken actief is. Wanneer een litteken felrood van kleur is, is deze nog actief.

Siliconen littekentherapie

Je kunt de littekenbehandeling met hydraterende crème aanvullen met medische siliconentherapie. Hier kun je ook direct na wondsluiting mee starten. Je beschermt het litteken hiermee extra tegen vochtverlies.

Hiermee kun je een afwijkend litteken voorkomen, maar je kunt ook verdere groei van een al bestaand afwijkend litteken behandelen.

Het litteken wordt door siliconen littekentherapie minder dik en rood. Klachten als jeuk en pijn nemen af.

Lees meer over hoe siliconen littekentherapie klachten kan helpen verminderen en welke vormen van behandeling er zoal zijn. Bekijk daarvoor de siliconen producten van BAPSCARCARE.

Behandelingen bekijken

Kan mijn witte litteken nog verder vervagen?

Het dunne witte streepje van een litteken geeft aan dat het litteken genezen is. Er zal daarom niet veel meer veranderen. Bepaalde delen van dit witte streepje kunnen nog wel de wat meer de roze kleur van de normale huid krijgen in de maanden die daarop volgen. Maar het verandert vrijwel niet meer uit zichzelf.

Dermatografie (medische tatoeage) kan eventueel toegepast worden. Dit is een methode om meer kleur aan de huid aan te brengen. Als je hiervoor voor wilt kiezen, laat je dan eerst goed informeren door een medisch specialist.

Kun je je witte littekens ook verwijderen?

Een hydraterende crème of een siliconenlittekentherapie zorgt ervoor dat jouw littekenklachten zoals roodheid, jeuk, en droogheid verminderen en dat het eindresultaat van het litteken sterk verbetert. Er zal altijd een litteken overblijven, waarbij het hierboven genoemde witte streepje het meest gewenste resultaat is. Een wit litteken kun je dus niet verwijderen.

BAPSCARCARE siliconentherapie

Voor het behandelen en het voorkomen van (afwijkende) littekens

Krijg ik mijn behandeling vergoed?

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.