Kans op een afwijkend litteken?

Na een diepe wond ontstaat er vaak een litteken. In het beste geval ontwikkelt het litteken zich normaal. De kans bestaat ook dat het litteken afwijkend gaat groeien. Sommige mensen hebben meer kans op een afwijkend litteken.

Littekens

Door een operatie, ongeval of brandwond kan er een litteken ontstaan. Een normaal litteken is niet verdikt en heeft geen (fel)rode kleur. Normale littekens kunnen wel klachten geven zoals pijn, jeuk of een trekkende huid.

Iedereen hoopt op een normaal herstel van het litteken. Helaas kan het litteken zich ook afwijkend gaan ontwikkelen. Je krijgt dan een hypertrofisch of keloïd litteken.

Een afwijkend litteken kan de volgende klachten geven:

  • Jeuk, pijn en irritatie
  • Roodheid
  • Minder soepele, pijnlijke huid
  • Verdikking op je huid
  • Groeit buiten de oorspronkelijke wondrand
afwijkend keloid litteken

Meer weten over jouw litteken en hoe deze te verzorgen? Lees de littekengids!

Risicogroep afwijkend litteken

Sommige mensen hebben meer kans op het ontwikkelen van een afwijkend litteken. Wanneer je binnen de risicogroep valt is het advies om direct na wondsluiting te starten met siliconen littekenpleisters of -gel van BAPSCARCARE. Zo verminder je de kans op een afwijkend (lelijk) litteken én verminder je klachten van jeuk, trekkende huid en pijn.

Risicofactoren op een afwijkend litteken zijn:

  • Erfelijke aanleg
  • Jonge leeftijd
  • Donkere huidskleur
  • Wonden die na 2 weken nog niet gesloten zijn
  • Littekens bij gewrichten of borstbeen

Ook wanneer je niet binnen de risicogroep valt kan er een afwijkend litteken ontstaan. Door preventief te starten met siliconentherapie, direct na wondsluiting, wordt de ontwikkeling van een afwijkend litteken geremd. Zo herstelt het litteken mooier en met minder klachten.

Werking siliconentherapie

De medische siliconen in siliconenpleisters of -gel ondersteunen de huid en zorgen voor de juiste vochtbalans. Door de juiste vochtbalans wordt de aanmaak van littekenweefsel geremd. Lees hier meer over de werking van siliconentherapie.

Ouder litteken

Het is het beste om zo snel mogelijk te beginnen met de siliconenbehandeling. Bij een actief litteken heb je namelijk nog invloed op de vorm en kun je beter het herstel ondersteunen. Een litteken blijft ongeveer 1,5 tot 2 jaar actief. Je kan dit herkennen aan de rode kleur, verdikking en klachten zoals jeuk en pijn.

Siliconentherapie kan echter ook worden toegepast op een ouder litteken. Heb je een ouder/genezen litteken dat jeukt of trekt? Dan kunnen siliconenpleisters of siliconengel deze klachten verminderen.

Heb je blijvende littekenklachten zoals minder makkelijk kunnen bewegen (door trekkende huid)? Neem dan contact op met jouw behandelaar.

Ontwerp zonder titel (23)

Bapscarcare behandelingen

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.