Hypertrofisch litteken
Een hypertrofisch litteken is een verdikt litteken dat boven de huid uitkomt. Het litteken is stug, felrood gekleurd en kan jeuk en pijn veroorzaken. Bij het ontstaan van het litteken speelt vochtverlies een grote rol.
Een hypertrofisch litteken is een verdikt litteken dat boven de huid uitkomt. Het litteken is stug, felrood gekleurd en kan jeuk en pijn veroorzaken. Bij het ontstaan van het litteken speelt vochtverlies een grote rol.
Hypertrofisch betekent verdikking of overmatige groei. Het ontstaat wanneer het lichaam tijdens de genezing te veel collageen aanmaakt.
Een hypertrofisch litteken herken je aan de verdikking en de toename van roodheid. Het litteken kan jeuken, pijn doen en trekken aan de huid. Ook steekt het boven de gezonde huidrand uit. Een hypertrofisch litteken is vaak erg opvallend.
Om je klachten te verminderen, is het belangrijk om er zo snel mogelijk iets aan te doen.
Een hypertrofisch litteken kun je behandelen, zodat het niet (nóg) verder doorgroeit en zodat je klachten verminderen. Hierbij geldt: hoe eerder je begint, hoe beter.
De meest gebruikte vorm van littekenbehandeling door specialisten is siliconentherapie. Met siliconen wordt het vochtverlies beperkt. Dat is erg belangrijk, want vochtverlies is de belangrijkste oorzaak van een hypertrofisch litteken.
De werking van siliconentherapie, zoals BAPSCARCARE, is wetenschappelijk bewezen en zorgt ervoor dat je litteken sneller herstelt en littekenklachten verminderen.
Het dagelijks gebruik van een siliconenpleister of siliconengel zorgt ervoor dat je (hypertrofische) litteken vlakker, soepeler en dunner wordt. Het litteken wordt minder ontsierend en in veel gevallen zelfs onzichtbaar. Siliconentherapie verlicht de volgende klachten:
BAPSCARCARE wordt, afhankelijk van de ernst van het litteken, vergoed door de basis-zorgverzekering. Lees hier meer informatie over de vergoeding.
Voorkomt en vermindert littekens
Verlicht klachten zoals jeuk en roodheid
De werking is wetenschappelijk bewezen
De belangrijkste oorzaak van een hypertrofisch litteken is: vochtverlies via de huid. Een litteken zorgt ervoor dat je huid te veel vocht verliest. Om het lichaam te beschermen tegen uitdroging, maakt het extra littekenweefsel aan.
Wordt er teveel littekenweefsel aangemaakt? Dan heb je een afwijkend litteken. Dat kan dus een hypertrofisch litteken zijn (verdikking). Maar ook een keloïd litteken (dan groeit het litteken tot buiten de randen van de oorspronkelijke wond).
Andere factoren die invloed hebben op het vormen van een hypertrofisch litteken:
Hoe ernstiger je wond, hoe groter de kans op een hypertrofisch litteken. Daarom ontstaat een hypertrofisch litteken vaak bij een operatiewond, bijvoorbeeld na een keizersnede. Na elke operatie is er ongeveer 50% kans op het ontstaan van een hypertrofisch litteken.
Een hypertrofisch litteken ontstaat meestal ongeveer 6 weken nadat de wond gesloten is. De genezing van het litteken kan 1,5 jaar duren.
Met ‘genezing’ bedoelen we het moment waarop een litteken tot rust komt en niet meer groeit. Want helaas geneest een litteken niet in de zin dat het verdwijnt. Wel kan het (nagenoeg) een licht streepje worden. Als je er op tijd bij bent met de juiste behandeling.
Ja, in veel gevallen kun je een afwijkend litteken voorkomen. Hoe? Door direct nadat je wond gesloten is, te beginnen met een goede verzorging van je litteken. Een goede verzorging bereik je met een bewezen effectieve behandeling, zoals BAPSCARCARE siliconentherapie.
Hypertrofische en keloïd littekens zijn allebei afwijkende littekens. Het zijn allebei verdikte littekens en ze hebben een rode of paarse kleur. Maar ze verschillen ook sterk:
Zie jij dat je littekenhuid verdikt, óf buiten de wondranden groeit? Kom dan direct in actie, om te voorkomen dat het verder doorgroeit.